11 Wrz Brak komentarzy Marek Leki i Suplementy, Zdrowie

W czym jest kolagen?

Kolagen jest białkiem, które buduje tkankę łączną występującą w kościach, chrząstkach, ścięgnach oraz w skórze. Jego synteza w organizmie maleje wraz z wiekiem, co przyczynia się do wiotczenia skóry i schorzeń stawów. Aktywność fizyczna i praca jest utrudniona, a na skórze tworzą się liczne zmarszczki. Coraz więcej osób decyduje się na uzupełnianie kolagenu przez spożywanie jego źródeł – należy do nich kilka ważnych produktów, które warto wprowadzić do diety.

Podstawą diety bogatej w kolagen powinny być warzywa, które zawierają aminokwasy i witaminę C potrzebne do odbudowy włókien kolagenowych. Najlepszym źródłem kwasu askorbinowego są warzywa zielone, takie jak natka pietruszki, kapusta, szparagi, jarmuż, szpinak czy brukselka, a także papryka. Cenny aminokwas – prolinę, odpowiedzialną za powstawanie kolagenu – znajdziemy w fasoli i innych warzywach strączkowych, oraz w roślinach niebędących warzywami – w orzechach i w nasionach. Kolagen roślinny to zatem nazwa, pod którą kryją się substancje pobudzające nasz organizm do tworzenia tego białka we własnym zakresie. Jeśli zależy nam na poprawie zdrowia stawów, warto wzbogacić dietę również w przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kolagen roślinny obejmuje również zamiennik kolagenu zawarty w wyciągu z drożdży, stosowany często w przemyśle kosmetycznym.

Kolagen wieprzowy

Prawdziwym źródłem kolagenu w jego ostatecznej postaci jest żelatyna wieprzowa, którą spożywać można w postaci galaretek z nóżek, golonek i galaretek owocowych. Jej zwiększony udział w diecie może pomóc zapobiegać niekorzystnym zmianom wynikającym z rozkładu kolagenu – przyjmując go z pożywieniem, dostarczamy organizmowi dokładnie tych aminokwasów, które wykorzysta w odbudowie własnych włókien kolagenowych. Tego typu suplementację należy zawsze łączyć z dużym spożyciem witaminy C, aby uzyskać najlepsze efekty. Najczęściej stosuje się żelatynę wieprzową w celu zwalczania bólu stawów i utrzymania elastyczności więzadeł i ścięgien, co jest szczególnie ważne dla sportowców i pracowników fizycznych. Hydrolizowany kolagen w żelatynie już w niewielkich dawkach zmniejsza dolegliwości bólowe u osób cierpiących na zwyrodnienia stawów kolanowych i biodrowych.

Kolagen z kurzych łapek

Kolagen na stawy może także pochodzić z kurzych łapek, gdzie występuje on w formie szczególnie łatwo przyswajalnej (więcej na temat kolagenu na stawy przeczytasz tutaj). Kurze łapki składają się przede wszystkim z kości, skóry, chrząstek i ścięgien, zawierają więc bardzo dużo nie tylko kolagenu, ale również wapnia – pierwiastka bardzo ważnego dla zdrowia szkieletu. Wywar kolagenowy z kurzych łapek łatwo przygotować samodzielnie w domu, gotując je przez kilka godzin w wodzie, aż mięso oddzieli się od kości. W ten sposób powstaje wartościowa galaretka, którą można spożywać codziennie, podobnie jak galaretkę wieprzową. W ten sposób uzupełnimy możliwe niedobory aminokwasów i wapnia, przyswoimy pewną ilość kolagenu oraz otrzymamy smaczną przekąskę, która może być podawana na słono lub na słodko, z dodatkiem soków owocowych.

w jakich produktach jest kolagen

Kolagen rybi

Najbardziej skuteczny w suplementacji naturalny kolagen to ten pochodzący z ryb, gdyż wyróżnia się budową identyczną z kolagenem ludzkim. Podobne konformacje potrójnej helisy ze spiral peptydowych nie występują w spożywczych kolagenach wieprzowych, wołowych czy ptasich, wskutek czego wymienione źródła działają nieco mniej skutecznie, a ich przyjmowanie musi trwać dłużej, by naprawdę korzystnie zadziałać na stawy i skórę. To dlatego, że nie udało się z nich dotychczas wyodrębnić tej substancji w postaci aktywnej biologicznie – pozyskiwane helisy białkowe były chaotyczne i nieciągłe. Wynalezienie kolagenu rybiego, który pozyskuje się z zachowaniem naturalnej budowy, jest przełomem zarówno w leczeniu stawów, jak i w dermatologii. Przyswajalność kolagenu z rybich skór jest niezwykła; dodatkowo zawierają one inne aminokwasy i białka, które zwiększają efektywność kuracji tym produktem. Kolagen rybi to także składnik hipoalergiczny – nie powoduje takich samych reakcji uczuleniowych, jak żelatyna wieprzowa. Mój artykuł w całości poświęcony rybiemu kolagenowi znajduje się pod tym adresem - https://bol-stawow.pl/blog/kolagen-rybi-na-stawy-w-tabletkach-czy-w-proszku-sprawdz-opinie/ .

Jak uzupełnić kolagen?

Skoro już wiemy, w jakich produktach jest kolagen, warto zastanowić się nad różnymi sposobami jego uzupełniania. Chociaż kolagen w diecie jest najbardziej cenioną drogą przyjmowania tej substancji i składników pomocniczych, nie jest to jedyne rozwiązanie dla osób cierpiących na schorzenia stawów i pragnących zahamować procesy starzenia. Niekiedy przygotowywanie wywarów kolagenowych i galaretek jest zbyt czasochłonne – równie skuteczny może się okazać kolagen w proszku, czyli specjalne suplementy diety w formie luźnej lub kapsułkowej. Jest to jedyna postać kolagenu rybiego przeznaczona do przyjmowania doustnego, chociaż na rynku znajdziemy także płynne kolageny rybie sprzedawane jako surowce kosmetyczne. Sposób suplementacji zależy od naszego celu – jeśli chodzi o wygładzenie i odmłodzenie skóry, wystarczające może być zewnętrzne przyjmowanie kolagenu, właśnie w postaci kosmetyku z jego zawartością lub czystego żelu nakładanego na cerę. Na stawy i kości polecane są suplementy diety, najczęściej zawierające także dodatek witaminy C, znacznie zwiększającej skuteczność preparatu.

Polecane produkty

Kolagen w proszku

PremiumCollagen5000

od 77 zł!

Kolagen w proszku

Collagen Select

od 95 zł

Kolagen musujący

FizzyCollagen+

od 63 zł!

Polecany produkt

Kolagen w proszku

PremiumCollagen5000

od 77 zł!

Czy suplementy z kolagenem są skuteczne?

Należy pamiętać o tym, że nawet duże ilości kolagenu przyjmowanego wraz z pożywieniem lub w postaci proszku nie mogą cofnąć procesów, które już dokonały się w organizmie. Możliwe jest wspomożenie regeneracji stawów, ścięgien czy skóry oraz zahamowanie powstawania zmarszczek i zmniejszenie widoczności blizn, lecz jest to efekt doraźny – choroby zwyrodnieniowe nie są całkowicie wyleczalne, podobnie nie jest możliwe przywrócenie skóry do stanu sprzed kilkudziesięciu lat. Kolagen może być pomocny, lecz zawsze najwięcej uwagi powinniśmy poświęcać zdrowej diecie i aktywnemu trybowi życia, które są najlepszą profilaktyką różnorodnych schorzeń i pozwalają utrzymać dobre samopoczucie przez bardzo długi czas. Jeśli szukamy dodatkowego sposobu na poprawę stanu zdrowia, warto dać szansę kolagenowi w różnych formach – samodzielnie stwierdzimy, czy efekty są zadowalające.