4 Lip Brak komentarzy Marek Leki i Suplementy, Zdrowie

Jaki kolagen dla sportowców będzie najlepszy?

Kolagen jest białkiem strukturalnym, niezwykle wytrzymałym, elastycznym i rozciągliwym i stanowi niemal 1/3 masy całego ciała człowieka. Jest on odpowiedzialny za zmniejszenie łamliwości kości, wytrzymałość ścięgien, zmniejszenie tarcia czy elastyczność chrząstek. Organizm ludzki wytwarza kolagen jedynie do 25 roku życia, a następnie produkcja powoli spada. Oznacza to, że z wiekiem stopniowo tracimy jego zasoby. Osoby aktywne fizycznie są bardziej narażone na niedobory.

Biegi to jeden z tych sportów, w których zużycie stawów jest wyjątkowo wysokie ze względu na częstsze urazy i intensywną eksploatację stawów. Ich starzenie się w przypadku uprawiania regularnej aktywności fizycznej jest przyspieszone w stosunku do osób prowadzących statyczny tryb życia. Nie oznacza to, że sport jest zły – wręcz przeciwnie – wysiłek fizyczny pobudza organizm do zwiększonej produkcji płynu w stawach, poprawia dotlenienie tkanek, wzmacnia kości i mięśnie. Niemniej pod względem zużycia kolagenu jest to sytuacja, w której trzeba szczególnie zadbać o odpowiednie dostarczanie go z zewnątrz.

Kolagen na stawy dla sportowców można oczywiście dostarczać w pożywieniu – wskazane są tutaj galarety i galaretki, żelatyna spożywcza, chrząstki rekina, golonka, podroby itp. Niemniej są to głównie produkty odzwierzęce, wysokokaloryczne i tłuste, więc należy rozsądnie je sobie dozować. Alternatywą są preparaty kolagenowe, które dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego kolagenu.

Dieta kolagenowa, czyli jak wspomagać stawy

Dieta ta jest alternatywą dla obciążania przewodu pokarmowego ciężkostrawnymi produktami pochodzenia odzwierzęcego bogatymi w kolagen. Jest zbilansowana tak, by wesprzeć fizjologiczną produkcję kolagenu, a więc bogata w:

  • Witaminę A – obecna w warzywach takich jak dynia, marchew, szpinak czy pomidory, owocach – zwłaszcza melonach, a także w jajach, mleku czy w rybach – np. w łososiu.
  • Witaminę C – obficie występująca w cytrusach, owocach jagodowych, kiszonkach, pomidorach czy natce pietruszki. Wspiera syntezę kolagenu.
  • Witaminę E – dostępna pod postacią orzechów, nasion, kiełków, ziaren i olejów roślinnych.
  • Flawonoidy – występują w owocach gronowych i jagodowych, warzywach typu pomidory, papryka, buraki, sałata oraz w zielonej herbacie. Chronią włókna kolagenowe przed rozpadem.
kolagen na stawy kolanowe

Jaki kolagen wybrać na stawy?

Suplementacja kolagenu dostępna jest pod postacią płynu, tabletek i proszku. Wybierając kolagen na stawy kolanowe, poza preferencjami co do formy przyjmowania należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego źródło, typ i klasę czystości. Na rynku dostępne są preparaty bazujące na kolagenie rybim, wołowym i wieprzowym – za najbardziej wartościowy uważa się ten pierwszy, ze względu na wysoką zgodność komórkową z białkiem ludzkim o budowie trzyrzędowej i udziałem analogicznych aminokwasów.

Znanych jest 29 typów kolagenu, z czego w organizmie ludzkim występuje 8. Za najistotniejsze uważane są pierwsze trzy typy:

  • I – obecny w skórze, więzadłach i kościach, najliczniejszy w ciele człowieka,
  • II – miejscem występowania jest chrząstka stawowa, odpowiedzialny za elastyczność i ochronę stawów,
  • III – obecny w naczyniach krwionośnych.

Jeżeli chodzi o czystość preparatu, to zawsze wybierajmy kolagen na stawy kolanowe o najwyższej dostępnej klasie, czyli A. Warto zwrócić uwagę, by produkt nie zawierał niepotrzebnych polepszaczy – aromatów i barwników pochodzenia syntetycznego oraz konserwantów. Dobrze jest, jeśli preparat ma w składzie substancje wspierające produkcję kolagenu, takie jak witamina C, glukozamina czy kwas hialuronowy. Optymalnym będzie preparat zawierający 8 g czystego kolagenu, wspieranego 60 mg witaminy C przypadającymi na jedną porcję produktu.

Kolagen na stawy kolanowe w proszku i płynie

Preparaty w formie proszku są pozbawione smaku i zapachu. Dodaje się je do napoju, jogurtu czy po prostu do wody. Często produkty te zawierają także minerały, witaminy i antyoksydanty, które wspierają produkcję kolagenu i odżywiają organizm. Jest to bardzo popularna forma przyjmowania preparatu – można wygodnie dostarczyć organizmowi potrzebnych białek pijąc poranną szklankę ulubionego napoju nie ryzykując zepsucia jego smaku.

Dostępne są także płynne wersje preparatów. Kolagen do picia częstokroć zawiera dodatki smakowe – np. karoten czy pokrzywa. Warto zwrócić uwagę, by były one naturalne.

Tabletki na stawy dla sportowców

Kolagen dla sportowców w formie tabletek czy kapsułek to także wygodna forma podaży pożądanych substancji. Poleca się je osobom aktywnym fizycznie celem uzupełnienia niedoboru wynikającego z regularnej, intensywnej eksploatacji stawów. Kolagen w tabletkach może być pochodzenia odzwierzęcego (rybi, drobiowy, wieprzowy, wołowy czy z chrząstek rekina), lub roślinnego. Preparaty roślinne tworzone są na bazie między innymi skrzypu, marchwi siewnej, pokrzywy, nagietków i jiaogulan. Wspierają one naturalną produkcję wspomagając receptory kolagenowe ludzkiego organizmu i są alternatywną odpowiedzią na pytanie: jak wzmocnić stawy.

Polecane produkty

Kolagen

PremiumCollagen5000

od 77 zł!

Kolagen

FizzyCollagen+

od 63

Kolagen

Collagen Select

od 95 zł!

Polecany produkt

Kolagen

FizzyCollagen+

od 63 zł!

Objawy i skutki niedoborów kolagenu u sportowców

Warto zacząć od tego, że źródłem dolegliwości ze strony stawów może być nie tylko niedobór kolagenu. Należy więc skonsultować się z lekarzem przed podjęciem jakichkolwiek działań, aby wykluczyć poważne schorzenia lub urazy wymagające podjęcia leczenia lub rehabilitacji.

Wśród objawów niedoboru kolagenu – zwłaszcza u osób narażonych na nie ze względu na uprawiany sport - można wymienić między innymi zaburzenia ruchomości stawów, ból w ich obrębie, nieprzyjemne uczucie „skrzypienia”, tarcia i ograniczenie zakresu ruchu. Zaniechanie podjęcia działań mających na celu odbudowę zasobów kolagenowych może skutkować nie tylko pogłębieniem dolegliwości, ale nawet trwałym uszkodzeniem stawu.

Brak kolagenu to nie jedynie problem ze stawami. Ze względu na powszechność jego występowania w organizmie ludzkim należy mieć świadomość, że dolegliwości będą dotyczyć także między innymi elastyczności, nawilżenia i wytrzymałości powłok skórnych, oczu (kolagen jest budulcem rogówki), nasilenia osteoporozy, naczyń krwionośnych (zmniejszenie odporności na przerwanie, trudniejsze gojenie się ran), bóle mięśniowe, podniesiony poziom cholesterolu, pojawienia się obrzęków czy bóli mięśniowych.

Wyrównywanie poziomu kolagenu jest istotne z wielu względów – niezależnie od tego, czy motywuje nas chęć zachowania wysokiej sprawności fizycznej, zalecona regeneracja stawów, dbałość o urodę czy po prostu o zdrowie warto dbać o to, by nie pojawiły się niedobory, które mogą skutkować przykrymi konsekwencjami.